czwartek, 12 grudnia 2013

Zielone tagliatelle z krewetkami w sosie śmietankowo-szpinakowym

Potrzebne: 

krewetki
makaron  tagliatelle 
szpinak mrożony
śmietanka 36%
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól morska, pieprz
pieprz cayenne
cytryna

Opcjonalnie:
pietruszka do dekoracji

Zamrożone krewetki wrzucamy do zimnej wody albo rozmrażamy wcześniej. Makaron gotujemy wg przepisu. Na patelnie wrzucamy zamrożony szpinak i podlewamy trochę wodą, dusimy aż się rozmrozi i dodajemy posiekany czosnek, starta gałkę i przyprawy do smaku. Całość jeszcze chwilę podduszamy i przekładamy do innej miseczki. Na patelnie wrzucamy dobrze odsączone krewetki i smażymy aż wyparuje reszta wody, następnie wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak i kilka łyżeczek śmietanki - do takiej gęstości sosu która nam odpowiada. Gotujemy chwile na małym ogniu dodając przyprawy wg uznania. Makaron układamy na talerzu, na to sos. Skrapiamy cytryną, posypujemy cayenne i pietruszką.




Smacznego!