piątek, 18 kwietnia 2014

Krem brokułowo szpinakowy z tymiankiem i tłuczonym różowym pieprzem

Potrzebne:

1 litr wody
1 opakowanie włoszczyzny
szpinak mrożony lub świeży
brokuł
sól morska, pieprz kolorowy

Opcjonalnie:

ziele angielskie, liść laurowy, śmietanka 18% lub jogurt, chilli, grzanki razowe, tymianek

Do wody wrzucam włoszczyznę i przyprawy. Dodaję opaloną nad gazem cebulkę. Gotuję ok 20 min, dodaje brokuły, szpinak i świeży tymianek i dalej zostawiam na ogniu na jakieś 10 minut. Po tym czasie wyławiam ziele angielskie i liście laurowe, zestawiam zupę z ognia i miksuję na krem.

Do miseczki nalewam krem i na wierzchu dekoruje jogurtem, różowym pieprzem, grzankami i tymiankiem.



                   

                  



Smacznego!
Wiosenne zupy