sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek wielkanocny z konfiturą porzeczkową i masą czekoladową

Potrzebne: 

300 g mąki pszennej 
200 g masła 
100 g cukru pudru 
3 żółtka ugotowane 
1 cukier waniliowy 

Opcjonalnie: 
2 czekolady mleczne lub gorzkie, pół szklanki śmietanki 30%, dżem porzeczkowy, bakalie do dekoracji 

Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier waniliowy i żółtka przetarte przez sitko i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Lekko schłodzone włożyć do foremek i ponakłuwac widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać śmietankę. Dekorować wg uznania. 







Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV