środa, 23 kwietnia 2014

Kruche tartaletki z domowym budyniem, owocami i prawdziwą wanilią

Potrzebne: 

2 żółtka
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka jabłek i gruszek
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny

budyń:
część I
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
pół laski wanilii
1/2 łyżeczki masła

część II
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
1/4 szklanki mąki pszennej

Opcjonalnie:
cukier brązowy, listki mięty i lody do dekoracji

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka wbić do mieszaniny z mąką, potem wrzucić posiekane masło. Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto i odstawić na 15-20 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek, piec przez ok. 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach. Część 1 masy na budyń zagotować. Dodać część 2 masy i zagotować razem. Wyjmujemy ciastka, nakładamy ciepłą masę i usmażone owoce. Dekorujemy miętą.




Smacznego!