Potrzebne:
2 żółtka
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka jabłek i gruszek
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
budyń:
część I
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
pół laski wanilii
1/2 łyżeczki masła
część II
1/2 szklanki mleka
1 żółtko
1/4 szklanki mąki pszennej
Opcjonalnie:
cukier brązowy, listki mięty i lody do dekoracji
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka wbić do mieszaniny z mąką, potem wrzucić posiekane masło. Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto i odstawić na 15-20 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek, piec przez ok. 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach. Część 1 masy na budyń zagotować. Dodać część 2 masy i zagotować razem. Wyjmujemy ciastka, nakładamy ciepłą masę i usmażone owoce. Dekorujemy miętą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)