poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kruche tartaletki z jabłkami

Potrzebne: 


2 żółtka
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka jabłek
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny

Opcjonalnie:
cukier brązowy, listki mięty i lody do dekoracji

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka wbić do mieszaniny z mąką, potem wrzucić posiekane masło. Zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto i odstawić na 15-20 minut do lodówki. 
Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek, piec przez ok. 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach. Wyjmujemy ciastka, nakładamy usmażone jabłka, na górę ścieramy resztę ciasta i posypujemy brązowym cukrem. Popiekamy jeszcze 10-15 minut w zależnosci od pracy piekarnika. Wyjmujemy i podajemy na ciepło z lodami.








Smacznego!