sobota, 12 kwietnia 2014

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serem z pomidorowo - bazyliową salsą

Potrzebne: 

1 szklanka mleka
1 jajko
łyżeczka oleju
3/4 szklanki mąki ( może być pełnoziarnista )
szczypta soli

nadzienie:
paczka mrożonego szpinaku ( polecam w liściach )
5 ząbków czosnku
gałka muszkatołowa
ser żółty

salsa: 
pomidorki cherry
listki bazylii 
gałązka tymianku 
ząbek czosnku

Składniki na naleśniki wrzucamy do sheaker`a lub miksujemy - tak żeby nie powstały grudki. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając ciasto tak żeby naleśniki nie wyszły zbyt grube - wtedy są bardziej chrupiące. Smażymy ale nie przesmażamy - mają nie być zbyt such bo będą jeszcze zapiekane. Po usmażeniu kładziemy na kratce żeby mogły odparować. 

W międzyczasie rozmrażamy szpinak na patelni i wrzucamy posiekany czosnek oraz otartą gałkę. Przesmażamy aż wyparuje z niego całkowicie woda - jeżeli zostanie naleśniki rozmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy garść startego sera.

Salsę przygotowujemy miksując wszystkie składniki.

Naleśniki nadziewamy szpinakiem, układamy na brytfance posypujemy tartym serem i zapiekamy przez 5 min w 180 stopniach - tak żeby ser się rozpuścił.

Podajemy z salą:) 



Smacznego!