niedziela, 13 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie z białego wina i tymianku

Potrzebne:

polędwiczki wieprzowe
sól 
pieprz
czosnek 3 ząbki
tymianek
rozmaryn
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka mąki pszennej

Polędwiczkę myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Kroimy na ok 2 cm krążki i każdy z nich delikatnie rozgniatamy dłonią po czym oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy na małym ogniu łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - rozgnieciony ale nie obrany i zioła. Podsmażamy delikatnie aż tłuszcz nabierze wspaniałego aromatu. Następnie dokładamy polędwiczki i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Dolewamy szklankę wina i dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. W międzyczasie sprawdzamy czy uzyskany sos trzeba doprawić. Dodajemy ziół wg uznania. Po uduszeniu mięsa w kubeczku rozrabiamy mąkę z niedużą ilością sosu i zagęszczamy całość wg uznania. 

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

                         

                         


Smacznego!