środa, 9 kwietnia 2014

Puszysta domowa pizza z genialnym czosnkowym sosem

Potrzebujemy:

2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
jajko
1/4 paczki drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżka oleju

sos na spód: 
koncentrat pomidorowy
trochę wody
oregano
bazylia
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól

sos czosnkowy
4 łyżeczki jogurtu naturalnego
4 łyżeczki majonezu
1 ząbek czosnku
szczypta oregano i bazylii
szczypta cukru i soli

Opcjonalnie:

ulubione dodatki: pepperoni, pieczarki, grzyby leśne, cebula, salami, ser

Drożdże rozpuszczamy w wodzie ze szczyptą cukru i odstawiamy na chwilę. Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go oliwą. Wkładamy ciasto i rozciągamy do żądanej grubości. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy połową startego sera. Układamy dodatki. Pieczemy ok 10 minut. Następnie wyjmujemy i posypujemy resztą sera. Wkładamy na kolejne 5 minut. Po wyjęciu odparować ciasto na kratce.

                     









Smacznego!