czwartek, 1 maja 2014

Łosoś ze szparagami zapiekanymi w szynce szwarcwaldzkiej i sosem holenderskim

Potrzebne: 

kawałek filetu z łososia
1 łyżka masła
ząbek czosnku
cytryna
sól
pieprz

szparagi zielone
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej

sos holenderski:
2 żółtka
1/4 kostki masła
sok z 1/3 cytryny
sól
pieprz

Opcjonalnie:
gałązka rozmarynu, oliwa z oliwek

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozgniatamy czosnek, przeciskamy go przez praskę i wrzucamy do moździerza. Dodajemy mało, sól i pieprz - rozgniatamy na jednolitą masę. Nakładamy masło na rybę i skrapiamy sokiem z cytryny.



Szparagi starannie myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Wycieramy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niektóre szparagi zawijamy w szynkę. Całość skrapiamy oliwą.




Wstawiamy rybę do piekarnika na ok 20-25 minut. Po upływie 10 minut wstawiamy do piekarnika blachę ze szparagami i zabieramy się do robienia sosu.

Żółtka ubijamy na puszystą masę z cytryną, solą i pieprzem. W międzyczasie topimy masło. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo gorące masło cały czas ubijając.

Rybę podajemy na talerzu i układamy szparagi - polewamy sosem:)


Smacznego!


Na majówkę Szparagi Piknik majowy