Potrzebne:
kawałek filetu z łososia
1 łyżka masła
ząbek czosnku
cytryna
sól
pieprz
szparagi zielone
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
sos holenderski:
2 żółtka
1/4 kostki masła
sok z 1/3 cytryny
sól
pieprz
Opcjonalnie:
gałązka rozmarynu, oliwa z oliwek
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozgniatamy czosnek, przeciskamy go przez praskę i wrzucamy do moździerza. Dodajemy mało, sól i pieprz - rozgniatamy na jednolitą masę. Nakładamy masło na rybę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Szparagi starannie myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Wycieramy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niektóre szparagi zawijamy w szynkę. Całość skrapiamy oliwą.
Wstawiamy rybę do piekarnika na ok 20-25 minut. Po upływie 10 minut wstawiamy do piekarnika blachę ze szparagami i zabieramy się do robienia sosu.
Żółtka ubijamy na puszystą masę z cytryną, solą i pieprzem. W międzyczasie topimy masło. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo gorące masło cały czas ubijając.
Rybę podajemy na talerzu i układamy szparagi - polewamy sosem:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)