piątek, 2 maja 2014

Puszysty deser z malinami i ricottą

Potrzebne: 

ok 10 sztuk biszkoptów
3 łyżki soku z cytryny
2,5 łyżeczki żelatyny
1 szklanka zmiksowanych malin
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g serka ricotta

ganache czekoladowe
1/4 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 36%

sos malinowy:
pół szklanki malin
3 łyżki cukru waniliowego

Opcjonalnie:
mięta i mrożone maliny

Deser to wariacja deseru ze strony moje gotowanie. Mascarpone zastąpiłam lżejszą ricottą i dodałam coś od siebie ;)

Żelatynę należy rozpuścić w soku z cytryny i odstawić. Maliny łączymy z cukrem w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zaczną bulgotać dodajemy żelatynę i gotujemy przez ok 1 minutę i odstawiamy. Kiedy maliny całkowicie wystygną dodajemy do nich serek. Formę - u mnie silikonowa forma na tartę 24 cm, wykładamy biszkoptami. Zalewamy masą malinowo serową i odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie dodajemy na wierzch ganache. Czekolady rozpuszczamy i dodajemy do nich śmietanę. Smarujemy wierzch deseru. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez min 1 h a najlepiej całą noc. Dekorujemy przed spożyciem ciepłym sosem ( maliny gotujemy z cukrem aż sok widocznie się zredukuje).



                         


                         


                         

Smacznego!


Na majówkę  Viva Ricotta!  Piknik majowy