Potrzebne:
ok 10 sztuk biszkoptów
3 łyżki soku z cytryny
2,5 łyżeczki żelatyny
1 szklanka zmiksowanych malin
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g serka ricotta
ganache czekoladowe
1/4 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 36%
sos malinowy:
pół szklanki malin
3 łyżki cukru waniliowego
sos malinowy:
pół szklanki malin
3 łyżki cukru waniliowego
Opcjonalnie:
mięta i mrożone maliny
Deser to wariacja deseru ze strony moje gotowanie. Mascarpone zastąpiłam lżejszą ricottą i dodałam coś od siebie ;)
Żelatynę należy rozpuścić w soku z cytryny i odstawić. Maliny łączymy z cukrem w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zaczną bulgotać dodajemy żelatynę i gotujemy przez ok 1 minutę i odstawiamy. Kiedy maliny całkowicie wystygną dodajemy do nich serek. Formę - u mnie silikonowa forma na tartę 24 cm, wykładamy biszkoptami. Zalewamy masą malinowo serową i odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie dodajemy na wierzch ganache. Czekolady rozpuszczamy i dodajemy do nich śmietanę. Smarujemy wierzch deseru. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez min 1 h a najlepiej całą noc. Dekorujemy przed spożyciem ciepłym sosem ( maliny gotujemy z cukrem aż sok widocznie się zredukuje).
Żelatynę należy rozpuścić w soku z cytryny i odstawić. Maliny łączymy z cukrem w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zaczną bulgotać dodajemy żelatynę i gotujemy przez ok 1 minutę i odstawiamy. Kiedy maliny całkowicie wystygną dodajemy do nich serek. Formę - u mnie silikonowa forma na tartę 24 cm, wykładamy biszkoptami. Zalewamy masą malinowo serową i odstawiamy do lodówki na 2 h. Po tym czasie dodajemy na wierzch ganache. Czekolady rozpuszczamy i dodajemy do nich śmietanę. Smarujemy wierzch deseru. Pozostawiamy w lodówce jeszcze przez min 1 h a najlepiej całą noc. Dekorujemy przed spożyciem ciepłym sosem ( maliny gotujemy z cukrem aż sok widocznie się zredukuje).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)