sobota, 3 maja 2014

Grillowany kurczak w tymianku z młodymi ziemniaczkami z wody i szpinakiem po andaluzyjsku

Potrzebne:
2 piersi z kurczaka
tymianek
łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz

5 kostek mrożonego szpinaku w liściach
2 plasterki szynki
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej śmietanki
sól
pieprz

kilka młodych ziemniaczków

serek twarogowy typu "Twój smak"
pół ząbka czosnku
sól
pieprz

Kurczaka czyścimy z rsztek tłuszczu i kości, myjemy i wycieramy do sucha. Nacieramy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, obkładamy tymiankiem i odstawiamy na chwilę żeby mięso przeszło zapachem ziół.

W tym czasie wstawiamy do ugotowania wyszorowane ziemniaki z niewielką ilością soli.

Szpinak mrożony wkładamy na patelnię lub do garnuszka i podlewamy wodą zostawiając na małym płomieniu aż do rozmrożenia. Po rozmrożeniu przekładamy go na sitko. Na przetartą patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy pociętą w paski szynkę. Kiedy szynka lekko się zarumieni dodajemy szpinak z sitka i przeciśniete przez praskę dwa ząbki czosnku oraz tartą gałkę. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

W możdzierzu ucieramy na gładko przeciśnięty czosnek, sól i pieprz oraz serek. 

Kurczaka grillujemy ok 10-15 min tak aby mięso nie było surowe. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami i szpinakiem.






Smacznego!
 Piknik majowy Na majówkęCzas na mięsa z grilla!