Potrzebne:
2 piersi z kurczaka
tymianek
łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz
5 kostek mrożonego szpinaku w liściach
2 plasterki szynki
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej śmietanki
sól
pieprz
kilka młodych ziemniaczków
serek twarogowy typu "Twój smak"
pół ząbka czosnku
sól
pieprz
Kurczaka czyścimy z rsztek tłuszczu i kości, myjemy i wycieramy do sucha. Nacieramy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, obkładamy tymiankiem i odstawiamy na chwilę żeby mięso przeszło zapachem ziół.
W tym czasie wstawiamy do ugotowania wyszorowane ziemniaki z niewielką ilością soli.
Szpinak mrożony wkładamy na patelnię lub do garnuszka i podlewamy wodą zostawiając na małym płomieniu aż do rozmrożenia. Po rozmrożeniu przekładamy go na sitko. Na przetartą patelnię dodajemy oliwę i podsmażamy pociętą w paski szynkę. Kiedy szynka lekko się zarumieni dodajemy szpinak z sitka i przeciśniete przez praskę dwa ząbki czosnku oraz tartą gałkę. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
W możdzierzu ucieramy na gładko przeciśnięty czosnek, sól i pieprz oraz serek.
Kurczaka grillujemy ok 10-15 min tak aby mięso nie było surowe. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami i szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)