poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kaczka z jabłkami wg. przepisu Karola Okrasy

Potrzebne:

2 piersi kaczki
1 pomarańcza
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 twarde, soczyste jabłka lub jedno duże
100 g masła
sól, pieprz, olej do smażenia

Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki! Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dorzucamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka. Upieczone piersi kaczki odstawiamy na chwilę aby odpoczęły następnie kroimy na plastry i układamy na półmisku wypełnionym smażonymi jabłkami i na koniec polewamy wszystko sosem:) Mniam!:)








Smacznego!