środa, 2 lipca 2014

Przepyszne i proste lody śmietankowe z polewą jagodową

Potrzebne:

200 g śmietanki 36%
200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 cukry waniliowe
1 łyżka rozpuszczonego masła
2 łyżki syropu smakowego Victoria`s Irish Cream

syrop:
3 łyżki świeżych jagód 
1 łyżeczka cukru waniliowego

Opcjonalnie:
gałązki mięty i jagody do dekoracji

Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wystudzone masło, syrop i cukier. Łączymy masę mleczną ze śmietanką i delikatnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Po 40 minutach wyjmujemy lody i mieszamy dokładnie oddzielając zmarzlinę od brzegów foremki. Etap ten powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Po zamrożeniu są bardzo zwarte wiec przed użyciem wyjmujemy je jakieś 15 min :) Sos robimy przez zagotowanie jagód z cukrem i łyżeczką wody. Ciepłym sosem polewamy lody. Lody są bardzo aromatyczne :) a w smaku przepyszne!:)





Smacznego!


Akcja lodowa 2014
Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Jagodowe lato