Potrzebne:
200 g śmietanki 36%
200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 cukry waniliowe
1 łyżka rozpuszczonego masła
2 łyżki syropu smakowego Victoria`s Irish Cream
syrop:
3 łyżki świeżych jagód
1 łyżeczka cukru waniliowego
Opcjonalnie:
gałązki mięty i jagody do dekoracji
Śmietankę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wystudzone masło, syrop i cukier. Łączymy masę mleczną ze śmietanką i delikatnie mieszamy. Wylewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Po 40 minutach wyjmujemy lody i mieszamy dokładnie oddzielając zmarzlinę od brzegów foremki. Etap ten powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Po zamrożeniu są bardzo zwarte wiec przed użyciem wyjmujemy je jakieś 15 min :) Sos robimy przez zagotowanie jagód z cukrem i łyżeczką wody. Ciepłym sosem polewamy lody. Lody są bardzo aromatyczne :) a w smaku przepyszne!:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)