Potrzebne:
ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
150 g masła (zimnego)
6 łyżek lodowatej wody
5 łyżek wiórków kokosowych
opcjonalnie, dodatkowo inny tłuszcz: 3 łyżki smalcu lub oleju kokosowego lub masła roślinnego lub margaryny
nadzienie:
1 kg rabarbaru ( 6 długich łodyg)
200 g cukru
1 pomarańcza
4 łyżki dżemu pomarańczowego (lub truskawkowego)
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki rodzynek
oraz:
forma na tartę lub pie o średnicy minimum 23-24 cm
żółtko + 2 łyżki mleka lub śmietanki do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania
Opcjonalnie:
do podania np. gałka lodów waniliowych lub śmietankowych, bita śmietanka, ubita i posłodzona śmietanka kokosowa
Ciasto kruche przygotowujemy przez dodanie do misy mąki, cukru, soli, pokrojonego na kawałeczki zimnego masła oraz dodatkowego tłuszczu jeśli używamy. Rozcieramy palcami masło z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksujemy mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. W międzyczasie dodajemy lodowatą wodę i łączymy składniki w gładką kulę, nie wygniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 30-60 minut do lodówki. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na 1,5 cm kawałki. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier, skórkę startą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok, dżem, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszać i na większym ogniu zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut aż rabarbar zmięknie, ale nie rozpadnie się. W międzyczasie raz delikatnie wymieszać. Rabarbar wraz z sokiem przelać przez sitko do czystej miski i odsączyć. Do garnka po rabarbarze wlać sok z rabarbaru zebrany w misce i gotować aż zgęstnieje i zredukuje się do ilości około 1/2 szklanki, w międzyczasie dodawać resztę soku zbierającego się w misce. Uważać aby sok się nie przypalił. Odcedzony rabarbar włożyć do syropu w garnku, dodać rodzynki i bardzo delikatnie przemieszać aby rabarbar się całkowicie nie rozpadł. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę posmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć nim spód oraz boki formy (na wysokość około 1,5-2 cm). Na spód wysypać wiórki kokosowe i uklepać je dłonią delikatnie wciskając w spód. Wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Drugą część ciasta też rozwałkować i wykroić z niego paski. Rabarbar wyłożyć na spód tarty, na wierzch położyć paski z ciasta. Ciasto posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem lub śmietanką. Wstawić do piekarnika na 55 minut. Link do oryginalnego przepisu jest tutaj. Nie byłam fanką rabarbaru i zrobiłam to ciasto z ciekawości. Wyszło przepyszne! Polecam z lodami straciatella.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)