piątek, 5 września 2014

Jogurtowe placuszki nadziewane jabłkami

Potrzebne:

ciasto:
1 jogurt grecki 200 g
100 ml mleka lub śmietanki 30%

140 g mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
2 jajka

2 duże jabłka
cynamon
olej roślinny do smażenia

Opcjonalnie:
syrop klonowy lub miód do dekoracji, kilka malin, gałązka mięty

Wszystkie składniki na ciasto łączymy (można mikserem) i odstawiamy. Jabłka myjemy i kroimy na 16- nastki. Posypujemy je cynamonem wg uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, ok 3-5 mm warstwę aby placuszki nie chłonęły tłuszczu. Maczamy jabłka kolejno w cieście i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu układamy dodatkowo na ręczniku papierowym żeby maksymalnie odsączyć tłuszcz. Podajemy polane syropem klonowym, udekorowane malinami i miętą. 




Smacznego!

Jabłka wolności