Potrzebne:
ciasto:
1 jogurt grecki 200 g
100 ml mleka lub śmietanki 30%
140 g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
2 jajka
2 duże jabłka
cynamon
olej roślinny do smażenia
Opcjonalnie:
syrop klonowy lub miód do dekoracji, kilka malin, gałązka mięty
Wszystkie składniki na ciasto łączymy (można mikserem) i odstawiamy. Jabłka myjemy i kroimy na 16- nastki. Posypujemy je cynamonem wg uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, ok 3-5 mm warstwę aby placuszki nie chłonęły tłuszczu. Maczamy jabłka kolejno w cieście i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu układamy dodatkowo na ręczniku papierowym żeby maksymalnie odsączyć tłuszcz. Podajemy polane syropem klonowym, udekorowane malinami i miętą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! :)