środa, 27 listopada 2013

Makaron pełnoziarnisty z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone

Potrzebne: 

makaron pełnoziarnisty
łosoś wędzony na zimno ( może być sałatkowy )
koperek
cytryna
pół łyżeczki masła
sól, pieprz

Opcjonalnie:
chilli

Gotujemy makaron wg wskazania na opakowaniu. Najlepiej pasuje spaghetti albo pióra. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, kiedy się rozpuści ląduje tam również łosoś. Mieszamy go żeby się za bardzo nie spiekł. Kiedy łosoś jest już przesmażony zmniejszamy ogień i dodajemy serek mascarpone - ilość wg uznania. Ja zawsze nie daję całego pudekła bo nie sposób jest zjeść dużej porcji tego dania i można resztę wykorzystać przy odgrzewaniu kolejnego dnia. Dalej lecą przyprawy, posiekany koperek i sok z polowy cytryny. Sosu trzeba próbować, i uważać z solą - łosoś jest słony. Mieszamy aż mascarpone się rozpuści i ciepłym sosem polewamy makaron. Koperek do dekoracji:) Specyficzny smak łososia fajnie komponuje się kiedy to danie zaostrzymy papryczką chilli - wersja dla odważnych :)





Smacznego!