piątek, 30 maja 2014

Krewetki tygrysie w pieprzowo-cytrynowym sosie

Potrzebne: 


ok 6 sztuk krewetek black tiger
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarenkach
25 g masła
1/4 szklanki białego wina
sól 
szczypta imbiru
sok z cytryny
cytryna

Opcjonalnie:
kolendra

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy rozgnieciony w moździerzu pieprz, imbir, sól i sok z cytryny. Smażymy chwilę na małym ogniu żeby nie spalić przypraw i dorzucamy krewetki na ok 3 minuty. W międzyczasie dolewamy wino. Po kolejnych 3 minutach smażenia zwiększamy ogień czekając aż alkohol odparuje. Kiedy sos z krewetkami zacznie nam się znacząco redukować dodajemy posiekanej kolendy. Przekładamy całość na talerz polewamy sosem. Do dekoracji można dać cytrynę i pieprz.




Smacznego!