sobota, 30 listopada 2013

Szarlotka na kruchym cieście z lodami

Potrzebne:

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kostka twardego masła

jabłka:
1,5 kg jabłek - najlepiej kwaśnych
cukier do smaku
2-3 łyżeczki cynamonu
sok z 1,5 cytryny ( kiedy jabłka nie są kwaśne )

Opcjonalnie
ulubione lody :)
mięta

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, przesmażamy na małym ogniu z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny aż trochę zgęstnieją.

Ciasto przygotowujemy łącząc najpierw sypkie, później resztę. Siekamy je nożem żeby jak najmniej je ogrzać. W końcowej fazie wyrabiamy szybko rękami. Dzielimy na 2 części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część chowamy do lodówki. Większą ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy przez 10 minut w temp 180 stopni. Następnie wyjmujemy, wlewamy jabłka i na górę ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok 45-50 minut. Wyjmujemy i czekamy aż chwilę ostygnie. Podajemy z lodami lub miętą:)



Smacznego!