sobota, 11 października 2014

Jabłkowe muffinki z mąką pełnoziarnistą i lekką orzechowo owsianą kruszonką

Potrzebne: 

1 duże jabłko

1,4 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju 
1 jajko

4 łyżki mielonych orzechów ( dowolnych )
4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru brązowego
olej

Składniki na ciasto połączyć i nałożyć do foremek na muffinki na 1/3 wysokości foremki. Na to położyć jabłko pokrojone w słupki i posypać zagniecioną kruszonką. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Składniki wystarczą na 24 muffinki. Pycha!